Afbeelding die aankondigt dat het fiscale kader voor ZZP'ers in de zorg is uitgesteld, met mogelijke gevolgen voor belastingregelingen en zorgverlening.
Delen:
Nieuws

Update over het fiscaal kader!

Vanaf juli 2023 werd het fiscaal kader geïntroduceerd. 3 ministeries en 6 werkgeverskoepels werkten samen aan een fiscaal kader voor zzp’ers in de zorg. Ook het ministerie van financiën en de belastingdienst geven te kennen mee te willen werken. Het doel van deze samenwerking was om schijnzelfstandigheid in de zorg terug te dringen en zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Op deze manier zou er duidelijkheid geschept worden voor zzp’ers, opdrachtgevers en bemiddelaars, wat positief zou moeten uitpakken in de praktijk. Het kader werd uiteindelijk uitgesteld tot 1 juli 2024.

Gaat het nog door?

In juli 2024 werd er nog ingestemd met een creatie van een fiscaal kader voor zzp’ers in de zorg, desondanks is de Belastingdienst inmiddels uit het proces gestapt. Of deze beslissing definitief is, dat is nog niet duidelijk. De Belastingdienst heeft in een memo laten weten aan het ministerie van Financiën dat het fiscale kader voor haar ‘onuitvoerbaar’ is.

Eerder meldde de Belastingdienst nog dat het overleg over het kader doorging, dit was dus een onverwachtse wending! Een woordvoerder van het van het ministerie van Financiën heeft aangegeven da het fiscale kader niet past binnen de huidige wet- en regelgeving. Dit is opmerkelijk, aangezien het kader gebaseerd is op de huidige wet DBA. Het ministerie van Financiën stelt dat de richtlijn uitgevoerd kan worden, echter is het onduidelijk of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Nu het fiscale kader mislukt is, is er onduidelijkheid binnen de zorgsector maar ook bij de Belastingdienst. Oorspronkelijk zou de Wet VBAR voor duidelijkheid moeten zorgen, alleen is deze nu uitgesteld tot januari 2026. Zou het in dit geval beter zijn geweest om het fiscale kader dan wel door te laten voeren? Dat is de vraag. Alhoewel opdrachtgevers en zzp’ers graag duidelijkheid willen na deze lange tijd van onzekerheid, de overheid kiest er op dit moment voor dat onduidelijkheid beter is dan het kader door te voeren. Hoe nu verder is eventjes afwachten, we kunnen van alles gissen maar het blijft weer even koffiedik kijken.

Gerelateerde berichten