Wil jij als zzp-er gaan werken in de zorg? Dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
Om je een goede start te geven hebben we hier een stappenplan opgesteld.
Wil jij als zzp-er gaan werken in de zorg? Dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
Om je een goede start te geven hebben we hier een stappenplan opgesteld.
Een goed begin is het halve werk. Voordat je begint is het belangrijk dat je je goed inleest. Zo weet je van tevoren wat je kunt verwachten en kom je later niet voor problemen te staan. Verdiep je in aansprakelijkheid, verzekeringen, risico’s, etc.
Als je door de belastingdienst gezien wilt worden als ondernemer, zijn er enkele dingen waaraan je moet voldoen. Lees je dus goed in op de website van de belastingdienst, over wanneer je als ondernemer wordt gezien. Belangrijk dat je dit goed doorleest, anders kunnen er later problemen opduiken. Als de belastingdienst ineens niet vindt dat je een ondernemer bent, brengt dit veel gedoe met zich mee.
Zzp-ers in de zorg worden sinds begin 2022 ook gezien als zorgaanbieders. Daarbij maakt het niet uit of je werkt voor een opdrachtgever of dat je eigen cliënten hebt. Een klachtenregeling en kwaliteitssysteem zijn verplicht om te hebben.
Een fijne samenwerking met een opdrachtgever begint bij een goede ‘overeenkomst van opdracht’. Een overeenkomst van opdracht is te vergelijken met een arbeidsovereenkomst, maar dan net iets anders. Bij een arbeidsovereenkomst is er een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer. Bij een overeenkomst van opdracht zijn werkgever en opdrachtnemer gelijk en heeft de opdrachtnemer ook meer zelfstandigheid en vrijheid dan en werknemer.
Lees je daarom goed in voordat je zo’n overeenkomst van opdracht gaat tekenen. Zo weet je wat je kunt verwachten als een potentiële werkgever een dergelijke overeenkomst voorlegt. Op deze manier voorkom je dat je iets tekent, waar je achteraf spijt van krijgt.
Als je als zzp-er in de zorg gaat werken, is het enorm aan te raden om bekwaam en bevoegd te zijn voor het werk dat je doet. Je bent namelijk persoonlijk aansprakelijk voor eventuele fouten die je maakt. Daarom is het verstandig om enkel handelingen te verrichten waarvoor je opgeleid bent of waar je echt goed in bent.
Mocht je meer of andere taken op je willen nemen? Investeer dan in training of bijscholing. Als je de klachtenregeling via ons regelt, krijg je korting op verschillende bijscholingen. Bekijk de abonnementen
Als je start met ondernemen, stoppen zaken als ziekteverlof en pensioenopbouw. Hou hier rekening mee als je zelfstandig wilt gaan beginnen. Jouw sociale zekerheden houden op als zzp-er. En wat doe je als een klant niet betaald? Of als je werkloos raakt? Jezelf verzekeren tegen dergelijke risico’s is belangrijk als je gaat ondernemen. Zo zorg je voor jezelf toch voor een soort vangnet.
Als je in de zorg werkt, werk je vaak met kwetsbare cliënten. Als er iets fout gaat ben je persoonlijk aansprakelijk. Om jezelf te beschermen tegen de gevolgen hiervan, is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp-ers in de zorg aan te raden. Je bent dan verzekert voor fouten die je maakt. Dit werkt een stuk geruster! Kies een verzekeringspakket die alles dekt wat jij doet, zodat je zonder zorgen mensen de zorg kunt geven die ze nodig hebben.