Afbeelding die aankondigt dat het fiscale kader voor ZZP'ers in de zorg is uitgesteld, met mogelijke gevolgen voor belastingregelingen en zorgverlening.
Delen:
Nieuws

Het fiscaal kader voor zzp’ers in de zorg wordt uitgesteld!

Het fiscaal kader voor zzp’ers in de zorg wordt met 6 maanden uitgesteld melden verschillende instanties. In eerste instantie zou de nieuwe wet vanaf 1 januari 2024 gelden, maar dit wordt nu 1 juli 2024. De nieuwe wet brengt nieuwe (strengere) regels met zich mee voor zzp’ers.

Strengere regels voor zelfstandigen in de zorg

Het fiscaal kader zzp zorg is onderdeel van het beheersingsmodel zorg van de rijksoverheid. Het fiscaal kader is in het leven geroepen om duidelijke regels te stellen voor zzp’ers en werkgevers in de zorg. Dit heeft als doel om duidelijk te maken wanneer een zorgmedewerker een zelfstandig ondernemer is en op welk moment deze een schijnzelfstandige is. Dit heeft de overheid besloten naar aanleiding van de stijging in zzp’ers in Nederland. De overheid vind hierbij dat veel zelfstandigen, helemaal geen zelfstandigen zijn, maar schijnzelfstandigen. Door de nieuwe regels moet hier een duidelijker onderscheid komen tussen mensen die inderdaad werken als zzp’ers en mensen die niet voldoen aan de criteria.

De wetsvoorstel heeft echter veel kritiek gekregen en de onderhandelingen lopen ook niet soepel. Dit heeft ervoor gezorgd dat het invoeren van de nieuwe regels uitgesteld is tot 1 juli 2024.

Wat zijn de nieuwe regels?

Wat de nieuwe regels voor zelfstandigen worden is nog niet helemaal zeker, de gesprekken hierover lopen nog. Maar ee bestuurder van GGZ Nederland heeft wel enkele dingen losgelaten die er in kunnen komen.

Zzp’ers in de zorg zouden vanaf 2024 maximaal 7 maanden binnen dezelfde opdracht mogen werken. Daarnaast zouden ze maximaal 28 uur per week voor dezelfde opdrachtgever mogen werken. Daarnaast willen ze de lonen van zelfstandigen in de zorg in verband houden met de lonen die in het cao staan van zorgmedewerkers. En als laatste gaan ze waarschijnlijk invoeren dat een zelfstandige niet meer dan 70% van zijn/haar inkomen bij dezelfde opdrachtgever mag verdienen.

Hulp nodig bij de nieuwe regels?

Als de nieuwe regels ingevoerd worden is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Ga bij jezelf na of je voldoet aan de eisen om je een zzp’er te noemen bij de nieuwe regels. Mocht je vragen hebben of graag een gesprek hierover hebben. Als lid van Zorg doen wij samen, kun je bij ons terecht voor al je vragen. Mocht je samen met ons willen kijken of alles klopt, dan kun je ook gratis langskomen voor een persoonlijk gesprek. Hiervoor kun je een afspraak inplannen via info@zorgdoenwijsamen.nl.

Gerelateerde berichten