Delen:
Nieuws

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV zzp’ers in de zorg)

Het kabinet plant de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen oftewel zzpers in de zorg. Verwacht wordt dat in het voorjaar van 2024 een wetsvoorstel hiervoor bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Deze verplichte verzekering heeft tot doel zelfstandige ondernemers, inclusief zzp’ers, beter te beschermen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Wat zijn de redenen waarom de AOV verplicht wordt voor zzp’ers?

Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland groeit jaarlijks aanzienlijk. Tegelijkertijd kiest een aanzienlijk deel van de zzp’ers ervoor zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, voornamelijk vanwege de hoge kosten van traditionele AOV-verzekeringen. Met een verplichte verzekering voor zelfstandigen wil het kabinet alle werkenden beschermen tegen de financiële consequenties van arbeidsongeschiktheid, terwijl het tegelijkertijd de kosten en risico’s voor de samenleving wil verkleinen.

Door de verplichte AOV voor zzp’ers wil het kabinet ook ingrijpen in wat volgens vakbonden een oneerlijke concurrentiestrijd is tussen werknemers en zelfstandigen. Niet-verzekerde zzp’ers zouden voor opdrachtgevers goedkoper zijn dan personeel in loondienst.

Zal ik nu een AOV afsluiten of wachten tot het verplicht is?

Het is verstandig om nu al je AOV te regelen. Dit is niet alleen belangrijk omdat je tussen nu en 2027 arbeidsongeschikt zou kunnen worden, maar ook omdat je moet bedenken hoe je rondkomt als je niet meer kunt werken. Bovendien, als je al een AOV hebt, ben je niet gebonden aan de standaardverzekering die de overheid oplegt, zolang jouw regeling maar minimaal dezelfde dekking biedt als de verplichte AOV. Op dit moment heb je nog de vrijheid om zelf keuzes te maken.

Heb je de vrijheid om zelf te kiezen welke AOV je wilt?

Er wordt nog gediscussieerd over een opt-out mogelijkheid: Als je voorafgaand aan de verplichte AOV-regeling al iets hebt geregeld, hoef je niet over te stappen naar de standaardverzekering, zolang jouw verzekering maar minimaal dezelfde dekking biedt. Het kabinet overweegt ook de mogelijkheid om op een later moment uit de standaardverzekering te stappen en zelf een AOV te regelen, maar dit is nog niet definitief besloten.

Wat zijn de voordelen van de AOV en wat is je uitkering en premie verplichte verzekering?

  • Je ontvangt maximaal 70% van je inkomen van de laatste maand waarin je hebt gewerkt, gebaseerd op een inkomen tot maximaal 143% van het minimumloon.
  • Je betaalt waarschijnlijk 7,5 tot 8% van je aankomen aan premie
  • Je krijgt nooit meer dan 100% van het minimumloon
  • Tot je AOW leeftijd ben je verzekerd
  • Voor vragen, kun je terecht bij het UWV
  • Na een wachttijd van een jaar, ontvang je je uitkering
  • Ongeacht je situatie, krijg je een verzekering met dezelfde voorwaarden
  • Eventueel kan je op een later moment weer kiezen voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering met minimaal dezelfde dekking en premie (het kabinet is hier nog naar aan het kijken)

De verplichte verzekering zal gelden voor alle ondernemers die inkomstenbelasting moeten betalen.
Doe hier de check of je hiervoor aan de verplichting moet voldoen

Voor de goedkoopste klachtenregeling in de zorg ben je van harte welkom bij zorg doen wij samen

 

 

Gerelateerde berichten