Momenteel ligt er een wet op tafel die het werken voor zzp’ers in de zorg zal bemoeilijken. De overheid is nu aan het overleggen of ze de wet gaan aannemen. Voor deze beslissing haalt de overheid online meningen op over de wet. Wil jij jouw mening geven over deze nieuwe wet? Dat kan!
Wat houdt de wet precies in?
- De kans dat je als ‘schijnzelfstandige’ wordt gezien neemt toe door deze wet
- Het wetsvoorstel is de opvolger van de wet DBA
- De wet gaat gelden voor alle zzp’ers in alle sectoren
- Hetzelfde werk doen als een collega in dienstverband wordt lastiger
- Tot 10 november heb je de tijd om een reactie te geven op het wetsvoorstel
De overheid is van mening dat zzp’ers onvoldoende bijdragen aan het sociale stelsel. Denk hierbij aan voorzieningen voor de wet werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid en pensioenpremies. Er zijn steeds minder werkenden die hieraan mee betalen, waardoor het stelsel onbetaalbaar wordt. De overheid wil daarom schijnzelfstandigheid gaan bestrijden. Ze verwachten namelijk dat dit op grote schaal voorkomt in de maatschappij. De nieuwe wet maakt duidelijk wanneer je in dienstverband werkt, ongeacht of jij zegt dat je een zelfstandige bent. Hiervoor willen ze de volgende criteria hanteren:
1.Doe je werk dat bij de organisatie hoort? Dan is de kans groot dat je een dienstverband hebt
2.Heb je een directe leidinggevende? Dan is de kans groot dat je een dienstverband hebt
3.Zijn 1 en 2 niet van toepassing? Dan is er misschien sprake van ondernemerschap.
Reageren op het wetsvoorstel
Het is belangrijk om je stem te laten horen over dit onderwerp. De overheid maakt namelijk vaak gebruik van een ‘internetconsultatie’ voordat ze een nieuwe wet aannemen. Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen zo hun mening geven over het wetsvoorstel.
Lees je eerst goed in, in de wet. Bezoek de site van internetconsultatie. Voor alle informatie over de wet klik je op ‘relevante documenten’ en vervolgens klik je op ‘downloaden’ bij het bestandje ‘concept regeling’.
Heb je de tekst gelezen? Dan kun je jouw mening geven in de vorm van een reactie. Dit doe je door op de knop ‘reageren te klikken’.