Delen:
Nieuws

‘Aanpak zzp’ers kan continuïteit zorg in gevaar brengen’

Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), voorspelt dat het beëindigen van het handhavingsmoratorium van de Wet DBA volgend jaar zal leiden tot chaos en een golf van rechtszaken rondom schijnzelfstandigheid. “We horen van onze leden dat strikte handhaving leidt tot een tekort aan personeel. Dat kan de continuïteit van de zorg in gevaar brengen.”

Hij voorziet dat de stopzetting van dit moratorium zal leiden tot onduidelijkheid en problemen voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers, doordat de Belastingdienst dan strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Volgens Koops kan dit leiden tot grote onzekerheid en juridische conflicten in diverse sectoren, waaronder de zorg.

Jurriën Koops vreest dat de handhaving van de Wet DBA de continuïteit van zorg in gevaar kan brengen. Hij ziet dat veel zorgorganisaties zich zorgen maken over de aanstaande controles van de Belastingdienst. Deze organisaties staan voor een dilemma: stoppen met zzp’ers, wat kan leiden tot tekorten in de zorg, of zzp’ers blijven inhuren en daarmee het risico lopen op hoge boetes. Koops is bang dat dit tot grote problemen kan leiden, aangezien veel zorginstellingen afhankelijk zijn van zzp’ers om aan de vraag te voldoen.

Kop in het zand steken

De onrust groeit, aldus Koops. Hij verwacht dat een klein percentage van de zzp’ers zal overstappen naar een dienstverband. Naar schatting zal 10 à 15 procent van de zzp’ers via een uitzendbureau gaan werken. “Sommige opdrachtgevers en zzp’ers negeren de situatie en wachten tot het laatste moment af. Een ander deel blijft zzp’er. We mogen de invloed van zzp’ers op de arbeidsmarkt niet onderschatten. Werkgevers hebben hen nodig, en op de een of andere manier zullen ze manieren vinden om actief te blijven in de zorg.”

Hoe komt het?

Koops denkt dat het hoge aantal zzp’ers in de zorg grotendeels te wijten is aan de keuzes en het beleid van werkgevers. Volgens hem bieden werkgevers onvoldoende flexibiliteit en maatwerk voor hun medewerkers. Ze staan bijvoorbeeld niet open voor het aanbieden van extra uren of flexibele roosters, waardoor medewerkers geneigd zijn om de voordelen van zelfstandig ondernemerschap te zoeken. Koops benadrukt dat deze situatie een weerspiegeling is van de arbeidsmarkt zoals die nu is en die ook in de toekomst zal zijn. Werkgevers zullen zich moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

Hoorzitting Tweede Kamer

Op donderdag spreekt de ABU tijdens een hoorzitting van de Tweede-Kamercommissie voor VWS over het opheffen van het moratorium. Ook FNV en de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) zullen aanwezig zijn. De ABU adviseert de Kamerleden en zorgwerkgevers: “Door je personeel meer autonomie te geven, roostervrijheid te bieden en sabbaticals toe te staan, profiteert iedereen. Deze zorgprofessionals zijn al enorm gepassioneerd. Stel je voor hoeveel extra passie er vrijkomt met meer vrijheid en flexibiliteit!”

Gerelateerde berichten