Klachten in de zorg kennisbank
Delen:
Nieuws

Wat zijn de gevolgen van de renseigneringsverplichting voor jou als zzp’er?

Opdrachtgevers die verplicht zijn om loonheffingen in te houden en werken met zzp’ers die facturen zonder btw versturen (BTW vrijgelegd), zijn verplicht om aan te geven wat ze aan de zzp’ers betalen.
De verplichting tot het verstrekken van die informatie is ingegaan vanaf 1 januari 2022.
Er moeten enkele persoonsgegevens, zoals het Burgerservicenummer (BSN) en de NAW-gegevens aan de belastingdienst verstrekt worden.
Zzp’ers zijn zelf niet verplicht om loonheffingen in te houden, dus als je zelf zzp’er bent en samenwerkt met andere zzp’ers, heb je geen meldplicht. Echter is het wel zo dat opdrachtgevers die een meldplicht hebben, je kunnen vragen om de gegevens te verstrekken.

Langzaamaan begint deze verplichting door te dringen bij opdrachtgevers die loonheffingen moeten inhouden en samenwerken met zzp’ers die geen btw-facturen versturen. Om deze reden worden deze zzp’ers steeds vaker door hun opdrachtgevers gevraagd naar hun Burgerservicenummer, naam, adres, geboortedatum en woonplaats. Op de vraag van zzp’ers of ze verplicht zijn deze informatie te verstrekken, is het antwoord: Ja, dat ben je.

Wat is exact de renseigneringsverplichting?

Renseignering houdt in dat je informatie en gegevens overdraagt, de verplichting is ingesteld door de belastingdienst. De verplichting geldt voor twee specifieke groepen:

– Organisaties voor collectief beheer
– Werkgevers die (bruto) betalingen doen aan individuen voor werkzaamheden en diensten die zijn uitgevoerd foor henzelf of voor een aan hen verbonden organisatie

De belastingdienst wil er zeker van zijn dat ze de juiste belasting innen. Daarom vragen ze niet alleen naar de omzetcijfers die je zelf opgeeft in je aangifte inkomstenbelasting, maar willen ze ook weten wat jouw opdrachtgevers aan jou hebben uitbetaald.
Echter zijn er wel uitzonderingen op deze verplichting, zoals; werknemers, artiesten, beroepssporters en vrijwilligers.

Mag dit wel?

Wat opmerkelijk is, is dat volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor 2022 het Burgerservicenummer (BSN) van opdrachtnemers helemaal niet mocht worden geregistreerd door de opdrachtgever. Echter, nu er een wettelijke verplichting is, is er ook een grondslag vanuit de AVG om de BSN, NAW-gegevens en geboortedatum van zzp’ers op te vragen. Met andere woorden, de opdrachtgever moet zelfs zzp’ers vragen naar deze gegevens.

Hoe zit het voor de opdrachtgevers?

Als je in 2022 met zzp’ers hebt gewerkt die facturen zonder btw versturen, dien je de gevraagde gegevens uiterlijk op 31 januari 2023 bij de Belastingdienst in te dienen. Let op: er zijn verschillende eisen voor de melding van betalingen, afhankelijk van of de betaler wel of niet inhoudingsplichtig is.
Wat wilt de belastingdienst precies weten? Lees dat op de site van de belastingdienst

Gerelateerde berichten