Als zzp’er in de zorg werk je vaak met zieke of zwakke mensen. Dit zorgt ervoor dat je een grote verantwoordelijkheid met je meedraagt. Daarom zijn er enkele regels en wetgevingen waaraan je moet voldoen. Hieronder zetten we deze op een rijtje.
Voorkom schijnzelfstandigheid
Als je als zzp’er in de zorg werkt wil je ten alle tijden voorkomen dat je wordt gezien als ‘schijnzelfstandige’. Hiervoor is de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) in het leven geroepen. De bedoeling van deze wet is dat je opdrachtgever en jij duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen jullie. Zorg dat het duidelijk is dat je niet in loondienst bent en stel eventueel een modelovereenkomst op als je twijfelt. Als de belastingdienst je als schijnzelfstandige ziet, dan lopen jij en je opdrachtgever risico’s als naheffingsaanslag, boetes en verlies van mogelijke fiscale voordelen. Lees alles over schijnzelfstandigheid.
Wet en regelgeving
Als zelfstandige in de zorg moet je ook voldoen aan enkele wet- en regelgevingen. Deze beschermen je patiënten, maar ook jezelf.
Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders voor alle (nieuwe) zorgaanbieders. In deze wet staat aan welke eisen je moet voldoen voordat je zorg mag verlenen. Een van die eisen is dat je je meldt bij het zorgaanbiedersportaal. Dit geldt voor alle zzp’ers in de zorg. Het zorgaanbiedersportaal is hetzelfde als het Landelijk Register Zorgaanbieders. Nadat je je ingeschreven hebt bij de KVK meld je je aan bij het Zorgaanbiedersportaal. Hier vul je een vragenlijst in. Hiermee toetst de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) of je genoeg kennis hebt van de wetgeving en kwaliteitseisen voor de zorg die in de Wkkgz staan.
Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
De overheid vindt het belangrijk dat iedereen de beste zorg ontvangt. Daarom staat er in deze wet wat goede zorgt precies inhoudt en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de gekregen zorg. Deze wet geldt wederom voor alle zorgaanbieders. Je kunt als zzp’er op twee manieren voldoen aan de eisen van de Wkkgz:
- Je hebt eigen cliënten en handelt direct in opdracht van cliënten. In dit geval moet je zelf regelen dat je voldoet aan de verplichtingen van de Wkkgz.
- Je bent opdrachtnemer van meerdere zorgaanbieders. Bijvoorbeeld als je werkt voor een bemiddelingsbureau. In dit geval moet in de schriftelijke overeenkomst tussen jou en de opdrachtgever geregeld zijn hoe jullie allebei aan de verplichtingen van de wkkgz voldoen.
Een VOG (verklaring omtrent gedrag) is ook onderdeel van de Wkkgz, deze kun je bij ons aanvragen.