Is het verplicht voor een zelfstandige zorgprofessional (zzp’er) om een (VOG) te hebben?
Vaak vragen opdrachtgevers zzp’ers om een VOG, maar is het een verplichting voor zzp’ers om deze verklaring te verstrekken? En waar moeten zij op letten bij het aanvragen van een VOG?
Bovenstaande vragen zullen hieronder beantwoord worden.
Waarom vragen opdrachtgevers aan zzp’ers om een VOG? Opdrachtgevers vragen om een VOG om te verifiëren of zzp’ers voldoen aan de gestelde betrouwbaarheidseisen. In de zorgsector heeft men vaak te maken met kwetsbare individuen. Door zzp’ers te verplichten een VOG aan te leveren, willen opdrachtgevers zekerheid hebben over de betrouwbaarheid van de zelfstandige zorgprofessional. Op deze manier controleren zij de zzp’er of er geen delicten zijn gepleegd die twijfel kunnen oproepen. Opdrachtgevers streven ernaar te voldoen aan de vergewisplicht. De aanvraag van een VOG wordt uitgevoerd door Justis, een onafhankelijke organisatie en de screeningsautoriteit van de overheid.
Is het verplicht om als zzp’er in de zorg een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te hebben?
Wettelijk gezien is het niet noodzakelijk om als zzp’er in de zorg een VOG te bezitten. Er zijn echter specifieke situaties waarin een VOG wettelijk vereist is, en deze verplichtingen gelden ook voor zzp’ers in de zorg. Bovendien hebben opdrachtgevers vaak de bevoegdheid om een VOG te verplichten voordat ze een samenwerking aangaan met een zzp’er, en dit is een praktijk die vrijwel altijd wordt toegepast. Hierdoor is het vaak onvermijdelijk dat zzp’ers een VOG moeten aanvragen.
Aangezien een VOG-controle een momentopname is, vragen veel opdrachtgevers regelmatig om een nieuwe VOG. Dit is toegestaan, en er zijn weinig regels met betrekking tot de frequentie van het vragen naar een VOG bij zzp’ers in de zorg.
In de langdurige zorg en bij instellingen voor geestelijke gezondheidszorg is een VOG echter wel verplicht, ongeacht of het gaat om zzp’ers, flexkrachten of werknemers. Voor deze sectoren geldt bovendien de eis dat de VOG niet
ouder mag zijn dan 3 maanden bij aanvang van de samenwerking. Na een periode van 3 jaar moet opnieuw een VOG worden aangevraagd. Onder langdurige zorg vallen onder andere verzorging en verpleging.
Hoe lang is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) geldig in de zorg?
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kent geen vastgestelde geldigheidsduur. Het kan echter voorkomen dat opdrachtgevers, afhankelijk van jouw specifieke situatie, regelmatig om een recente VOG verzoeken.
Waar dien je als zzp’er in de zorg op te letten?
Omdat er weinig specifieke regels zijn met betrekking tot het vragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), is het essentieel voor zzp’ers om hier goed op te letten. Bespreek de frequentie van het aanvragen van een VOG met je opdrachtgever om onverwachte kosten te voorkomen, aangezien elke VOG-aanvraag gepaard gaat met kosten die kunnen oplopen.
Daarnaast is het van belang dat zzp’ers een VOG NP (Natuurlijk persoon) aanvragen in plaats van een VOG RP (Rechtspersoon).
Een ander aandachtspunt is dat veel opdrachtgevers mogelijk geen VOG accepteren met de naam van een andere zorgorganisatie erop. Hierdoor kan het voorkomen dat zzp’ers voor elke opdrachtgever afzonderlijk een eigen VOG moeten aanvragen. Het is daarom verstandig voor zzp’ers om te beschikken over een ‘neutrale’ VOG. Zorgdoenwijsamen biedt hierbij ondersteuning. Als een neutraal serviceplatform voor zzp’ers in de zorg kunnen wij een VOG namens jou aanvragen, zodat je deze bij meerdere opdrachtgevers/ bemiddelingsbureaus en uitzendbureaus kunt gebruiken. Voor meer informatie, kijk naar ons artikel over VOG aanvragen.