Foto van een illustratie die de voor- en nadelen van de klachtenregeling voor ZZP'ers in de zorg weergeeft.
Delen:
Nieuws

Stoppen als zzp’er in de zorg of juist inschrijven bij de kvk in 2024?

Wat zijn de voor- en nadelen als zzp’er in de zorg? Waar moet je aan denken als zzp’er in de zorg?

Zelfstandig werken in de zorg kent diverse voordelen. Het meest genoemde voordeel is de vrijheid die veel zzp’ers in de zorg ervaren. Niettemin zijn er nog andere voordelen aan deze werkwijze in de zorg. Hieronder worden deze voordelen belicht, maar ook de nadelen.

Vrijheid en flexibiliteit

Als zzp’er in de zorg ervaar je inderdaad aanzienlijke vrijheid. Je hebt de regie over je eigen agenda en kunt je tijd naar eigen inzicht indelen. Een korte pauze nemen of een weekje vrij nemen? Geen enkel probleem. Daarnaast heb je de vrijheid om te kiezen voor welke organisatie je wilt werken. Als er een opdracht voorbijkomt bij een instelling die niet bij je past, ben je vrij om deze af te wijzen. Als ondernemer ben je immers niet verplicht om overal ja op te zeggen.

Diverse werkzaamheden

Naast de vrijheid is de variatie in werkzaamheden een andere veelgehoorde motivatie om te kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap in de zorg. Op de ene dag werk je met een groep cliënten, terwijl je op een andere dag volledig kunt concentreren op één persoon. Geen enkele dag is gelijk.

Het bepalen van je uurtarief als zzper in de zorg

Een extra voordeel van werken als zzp’er in de zorg is de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel je per uur wilt verdienen. Hoewel je rekening moet houden met gemiddelde tarieven binnen jouw functieprofiel en ervoor moet zorgen dat je tarief redelijk is, heb je in principe de vrijheid om je eigen uurtarief vast te stellen. Dit kan echter best uitdagend zijn.

De administratieve last is minder

Natuurlijk dien je als zzp’er in de zorg je eigen administratie te beheren, inclusief facturen, verzekeringen en belastingen. Daarnaast moet je je uren registreren voor de Belastingdienst en, indien van toepassing, voor je BIG-registratie. Wat betreft de administratie op de werkvloer hoef je je als zelfstandige in de zorg echter minder zorgen te maken. Zo neem je bijvoorbeeld niet deel aan team overleggen van het zorgteam waarin je je opdracht uitvoert. Hierdoor blijft er meer tijd over voor datgene wat je het liefste doet: zorgen voor anderen.

De nadelen van werken als zzper in de zorg

Na het lezen van het bovenstaande stukje denk je misschien: zzp’en in de zorg, dat wil ik ook! Echter, er kleven ook zeker nadelen aan waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je deze stap maakt. Hieronder zoomen we in op 4 nadelen die wij bij zorg doen wij samen vaak horen:

  1. Zelfstandig zijn
    Mogelijk is het keerzijde van de ruime vrijheid in je werk dat je ook veel zaken zelf moet organiseren. Als zelfstandige in de zorg heb je geen manager om op terug te vallen. Het is jouw verantwoordelijkheid om opdrachten binnen te halen, je administratie te regelen, voor je pensioen te zorgen, je te verzekeren, trainingen te volgen, enzovoort. Deze lijst van verantwoordelijkheden is aanzienlijk, en het vereist verantwoordelijkheden, dus je moet dit wel kunnen.
  2. Geen vaste werkplek
    Een bijkomend nadeel van het werken als zzp’er in de zorg is dat je voornamelijk zelfstandig werkt. Hoewel je bij opdrachten vaak samenwerkt met zorgverleners van de instelling, sta je er alleen voor als het gaat om het runnen van je eigen onderneming. Het is wel mogelijk om te overleggen met vakgenoten of ervaringen uit te wisselen met andere zzp’ers, maar dit kan lastiger te organiseren zijn.
  3. Onzekerheid over inkomsten
    Als zzp’er draag je de verantwoordelijkheid voor het verwerven van je eigen opdrachten, en je ontvangt enkel betaling voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Bij ziekte en vakantie ontvang je geen doorbetaling, aangezien je geen aanspraak kunt maken op bijvoorbeeld een WW-uitkering. Kortom, als zelfstandige dien je zelf te zorgen voor voldoende werk en inkomen, en het opbouwen van een financiële buffer is van essentieel belang. Vooral in de beginfase kan dit vaak uitdagend zijn.
  4. Je bent Zelf verantwoordelijk voor administratie
    Ongeacht hoe je het bekijkt, als zzp’er zul je helaas altijd zelf verantwoordelijk zijn voor je administratie. Hoewel je als zelfstandige in de zorg minder tijd kwijt bent aan het bijhouden van cliënten- of patiëntenadministratie, moet je deze tijd besteden aan het beheren van je eigen ondernemingsadministratie. Het nauwkeurig bijhouden van je gewerkte uren, het tijdig versturen van facturen, en het correct regelen van je belastingaangifte zijn taken waar de meeste ondernemers wellicht niet dol op zijn, maar die wel van cruciaal belang zijn. Ondanks de vele voordelen van werken als zzp’er in de zorg, is het belangrijk om je bewust te zijn van de nadelen voordat je de overstap maakt van loondienst naar ondernemerschap.

 

Uiteindelijk is het van het grootste belang dat je kiest voor een manier van werken in de zorg die goed bij jou past. De ontwikkelingen bijhouden rondom het zzp schap, denk aan fiscaal kader voor zzp´ers in de zorg en de schijnzelfstandigheid.

 

Sta je op het punt om je in te schrijven vermijd een aantal valkuilen als startende zzp’er in de zorg, klik dan op de volgende link voor meer info: 7 stappen om veilig en zelfstandig te kunnen ondernemen

Gerelateerde berichten