Ondanks een grote aanloop van nieuwe zorgmedewerkers, verlaten ook steeds meer zorgmedewerkers de zorgsector. Volgens cijfers van het CBS (centraal bureau voor de statistiek) hebben sinds 2010 niet zoveel zorgverleners de branche verlaten als dit jaar. Sinds het eerste kwartaal van vorig jaar zijn dit er 155.000, het hoogste sinds 2010 dus.
Moet de zorgsector zich zorgen maken?
Deze grote uitstroom is echter niet gelijk reden tot paniek. Aangezien de toestroom van nieuwe zorgmedewerkers nog steeds groter is dan de uitstroom. Tegenover de 155.000 gestopten kwamen er 176.000 nieuwe zorgmedewerkers bij in de branche. Er zijn dus 21.000 meer zorgmedewerkers dan een jaar eerder.
Toch blijft de uitstroom wel een belangrijk getal. Want het verschil tussen de instroom en uitstroom in de zorgsector wordt wel met de jaren kleiner. Dit terwijl we steeds meer zorg nodig hebben.
De vraag naar zorg neemt wel steeds toe
Met 1,4 miljoen mensen die werken in de zorg is de zorgsector één van de grootste werkgevers van het land. En dit zal alleen nog maar toenemen in de toekomst verteld Mulligan van het CBS. “We zien wel dat de vraag naar zorg alleen maar zal toenemen, doordat mensen ouder worden. Er zijn weinig mogelijkheden tot automatisering, dus blijft er veel vraag naar mensen”.
Zzp’ers in de zorg
Ook zien we dat steeds meer mensen ervoor kiezen om als zelfstandige te gaan werken in de zorg. In heel Nederland zien we een toename van zzp’ers, zo ook in de zorgsector. In het derde kwartaal van 2022 nam het aantal werknemers in de zorg met 13.000 af en nam het aantal zzp’ers in de zorg met 34.000 toe ten opzichte van het jaar daarvoor. Zorgmedewerkers kiezen steeds vaker om zich als zelfstandige aan te bieden zodat ze een hoger inkomen kunnen verdienen, ze flexibeler zijn met werk en zelf het werk kunnen plannen en combineren met ander werk of andere verplichtingen.
Werk jij als zelfstandige in de zorg of wil je dit graag? Dan heb je een klachtenregeling nodig. Lees hier alles over zo’n klachtenregeling.